Consiliul Uniunii Avocaților din Moldova a fost sesizat de către avocatul Cristina Sultan într-o serioasă problemă de obstrucționare a dreptului său (și a colegului său- asistentul avocatului Sultan Oleg) de exercitare a profesiei de apărător, precum și a drepturilor fundamentale ale clientului în bază de contract.
Consiliul Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova, în ședință ordinară a hotărât extinderea termenului depunerii cererilor la concursul pentru alegerea membrilor Comisiei Speciale pentru organizarea concursului privind alegerea membrilor Comisiei de licențiere a profesiei de avocat.
Suntem în preajma Sărbătorilor de iarnă, Nașterea Domnului și Anul Nou, sărbători care de altfel ne oferă oportunitatea să lăsăm în trecut toate regretele, toate eșecurile și toate tristețile noastre.
Pe 21 decembrie 2020, deputatul în Parlament, dl Denis ULANOV a înregistrat inițiativă legislativă nr. 527, proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 1260/2002 cu privire la avocatură.
În perioada octombrie - decembrie 2020, Centrul de Investigații Sociologice și Marketing ,, CBS – RESEARCH”, la solicitarea Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) a realizat sondajul privind percepția judecătorilor, procurorilor și avocaților privind reforma în justiție și combaterea corupției.
În numele Avocaților înscriși în lista Baroului din circumscripția Curții de Apel Chișinău, cu profundă îngrijorare am luat act de condamnarea de către instanța supremă a României a unui confrate - avocat, anterior achitat de Curtea de Apel Brașov, pentru exercitarea, în interesul clientului,
Având în vedere că la 30 noiembrie 2020, președintele Judecătoriei Chișinău a emis dispoziția nr. 67 privind organizarea activității Judecătoriei Chișinău pe perioada stării de urgență în sănătate publică, prin instituirea începând cu data de 1 decembrie 2020 – 15 ianuarie 2021
În legătură cu faptul că avocații urmează sa beneficieze de toate tipurile de asigurări sociale, la 2 decembrie 2020, Decanul Baroul de avocați Chișinău, Dorin POPESCU a formulat o adresă Inspectoratului de Stat al Muncii
Avocații din Republica Moldova au aflat, cu profundă îngrijorare și stupoare, despre condamnarea de instanța supremă a României a unui avocat, anterior achitat de Curtea de Apel Brașov, pentru exercitarea, în interesul clientului, a activităților specifice profesiei de avocat, prin redactarea de notificări, înscrisuri și asistarea clientului în fața unei instituții publice.
Baroul de avocați Chișinău, Vă reamintește că în conformitate cu prevederile art. 57 alin. (37) din Statutul profesiei de avocat ,, ... avocatul are obligaţia să achite, la termenul stabilit, taxele şi contribuţiile la formarea bugetului Uniunii Avocaţilor.
În temeiul articolului 47 alin. (2) din Statutul profesiei de avocat, Consiliul Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova, în ședința ordinară din 27 noiembrie 2020, a anunţat concurs pentru alegerea membrilor Comisiei de licenţiere a profesiei de avocat, care va fi organizat și desfășurat de Comisia Specială până la 9 februarie 2021.
La 27 noiembrie 2020 Consiliul Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova, în ședință ordinară a hotărât anunțarea concursului pentru selectarea membrilor Comisiei de licențiere a profesiei de avocat.
Legalis PRO și Editura C.H. Beck România, editură cu prestigiu recunoscut, parte integrantă a grupului european C.H. Beck, aduce pe piața Republicii Moldova o culegere legislativă unică: Codul Penal și Codul de Procedură Penală ale Republicii Moldova, 2 în 1, actualizate la data de 10 octombrie 2020!
Reamintind, întâi de toate, că Președintele Uniunii Avocaților reprezintă instituția în raport cu membrii săi, cu mass-media, societatea civilă, autoritățile publice, organizațiile și instituțiile internaționale (art.5 al Politicii de comunicare, aprobată prin Hotărârea Consiliului din 26 februarie 2016 pivind comunicarea în situații de criză)
Prin dispoziția președintelui Curții de Apel Chișinău, dlui Vladislav Clima din 30 noiembrie 2020 s-a dispus că, în perioada 30 noiembrie 2020 - 15 ianuarie 2021, Curtea de Apel Chișinău va activa în regim special.
Pe 27 noiembrie 2020 directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a intervenit către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, propunând declararea stării de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
Sesiunile de Webinare dedicate Săptămânii Internaționale cu specializare în Dreptul Internațional Privat și Dreptul Uniunii Europene au fost împărțite în cinci webinare, inclusiv “Viitorului profesiei de avocat”, “Drepturilor femeii, de la egalitate de jure spre o egalitate de facto”,“Celea de a 30-a aniversare de la adoptarea principiilor de bază a avocaților de către Națiunile Unite”.
Potrivit informației prezentate de Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești, la data de 22 octombrie 2020 Consiliul Europei a prezentat în cadrul unui briefing de presă Raportul privind Evaluarea Sistemelor Judiciare Europene, ediția 2020 (analiză în baza datelor din 2018) al Comisiei Europene pentru Eficiența Justiției (CEPEJ).
În perioada 16 octombrie 2020 - 3 noiembrie 2020 a avut loc Adunarea Generală ordinară deschisă a avocaților înscriși în lista Baroului din circumscripția Curții de Apel Bălți.
Uniunea Avocaților din Republica Moldova întreprinde constant demersuri în vederea combaterii exercitării fără drept a activităților specifice profesiei de avocat de către persoanele fizice și entități juridice.
Pe 20 noiembrie 2020, Centrul de Sănătate publică a prezentat Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică (CESP) a municipiului Chișinău, raportul referitor la situația epidemiologică privind SARS-COV-2, nuanțând contextul nefavorabil și a creșterii în continuare a numărului de cazuri de infectare cu COVID-19 în mun. Chișinău.
Pe 27 octombrie 2020 Centrul Național Anticorupție a dezmințit comunicatul din 14.10.2020, plasat pe site-ul cna.md privind reținerea unui avocat, care ar fi primit peste 40 de mii de euro de la clientul său ca să-i rezolve dosarele în judecată.
La 19 octombrie 2020, Uniunea Avocaților din Republica Moldova a recepționat Ghidul privind conflictele de interese, elaborat de către Autoritatea Națională de Integritate.
Coordonatorul Programului de instruire în domeniul medierii, Domnul Mihai ŞLEAHTIȚCHI, mediator, doctor habilitat în psihologie, doctor în pedagogie, profesor universitar, director executiv CDPP, împreună cu o echipă de formatori experimentați-psihologi, pedagogi, juriști, specialiști în comunicare, mediatori practicieni
În ședința extraordinară din 13.10.2020, Consiliul Uniunii Avocaților din Republica Moldova , analizând proiectul politicii fiscale pentru anul 2020, elaborat de către Ministerul Finanțelor a aprobat opinia Uniunii Avocaților asupra acestui proiect.
Comisia de numărare a voturilor a Adunării Generale Deschise a Baroului Avocaților din circumscripția Curții de Apel Chișinău a totalizat rezultatele votării de alegere a Decanului, Prodecanului, membrilor Consiliului Uniunii Avocaților și delegaților la Congresul 2020 și publică procesele – verbale din 30 septembrie 2020.
Uniunea Avocaților din Republica Moldova a fost sesizată de domnul Vlad Filat urmare a aparițiilor publice ale fostul său avocat Igor Popa, urmând ca plângerea să fie examinată în cadrul Comisiei pentru etică și disciplină.
Potrivit Hotărârii Consiliului Uniunii Avocaților din Republica Moldova, nr UA/C/19/93 din 26 iulie 2019 privind aprobarea componenței grupului de lucru responsabil de elaborarea unui nou proiect de lege cu privire la organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, cei 7 membrii: Angela Popil, Dumitru Buliga, Nina Lozan, Vadim Vieru, Gheorghe Vlas, Gheorghe Malic și Dumitru Sliusarenco urmau să prezinte la finalul activității, noul document sus-menționat.
Sunt avocat Corina Stratan, deținătoarea licenței de avocat din 16.12.2008. Mi-am înaintat candidatura la funcția de prodecan al Baroului avocaților din circumscripția Curții de Apel Chișinău. Pentru a mă cunoaște mai bine și a-mi susține candidatura, vă voi face o mică prezentare despre mine:
Stimati colegi,
Potrivit „Instrucţiunii privind modul de desfăşurare a Adunarilor Generale al Barouriloravocaţilor din cadrul Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova în consiţiile stării de urgenţă în sănătate publică, declarată rin Hotărârea nr.10 din 15 mai 2020 a CNESP, prelungită prin Hotărârile CNESP şi respectarea măsurilor de control şi combaterea infecţiei SARS-COV-2-COVID-19”, fiecărui candidat la funcţia de Decan al Baroului, Prodecan al Baroului sau Membru al Consiliului Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova, i se oferă termen pentru a-şi promova persoana.
Ne cunoaștem în mare parte, sunt Ludmila Cara-Palii, am 36 ani, sunt avocată din anul 2013 și la moment îmi desfășor activitatea cu prioritate în municipiul Bender, raioanele Anenii Noi, Căușeni și Ștefan Vodă, avînd sediul Cabinetului în satul Varnița rl. Anenii Noi.
În conformitate cu punctul 29 al Instrucțiunii privind modul de desfășurare a Adunărilor Generale ale Barourilor avocatilor din cadrul Uniunii Avocaților din Republica Moldova în condițiile stării de urgență în sănătate publică, declarată prin Hotărârea nr. 10 din 15 mai 2020 a CNESP
Sunt originara din orașul Cahul de mic copil m-am distins prin ambiție, perseverenta, inițiativă si curaj. Pe parcursul anilor mi-am asumat responsabilități, m-am focusat pe rezultat, si mereu am privit înainte. Aceste calități le-am moștenit probabil de la tata, iar deschiderea si setea de cunoaștere de la mama, pentru ce le mulțumesc.