Prima pagină  »  Noutați
Uniunea Avocaților din Republica Moldova participă la implementarea Cadrului Internațional de Excelență Judecătorească
22.01.2018

Cinci membri ai Consiliului Uniunii Avocaților și Președintele Emanoil Ploșniță au avut o întrevedere de lucru cu dl Pim Alberts, consultat internațional în domeniul implementării Cadrului Internațional de Excelență Judecătorească. Discuțiile vin în contextul intenției Consiliului Superior al Magistraturii de a elabora și implementa bunele practici de excelență în toate instanțele judecătorești din Republica Moldova, pentru a le ajuta să introducă măsuri de calitate și politici de asigurare a calității.

Decizia se referă la o chestiune de importanță sporită pentru întreg sistemul judecătoresc, urmând să producă un impact pozitiv atât pentru reformarea sectorului justiției, cât și pentru creșterea încrederii societății în actul judecătoresc.

Implementarea instrumentelor oferite de CIEJ la nivel național, cu includerea procurorilor și avocaților, a fost determinată de succesul implementării în anul 2015 a unui proiect pilot în domeniul excelenței judecătorești în trei instanțe din Republica Moldova – Curtea de Apel Bălți și judecătoriile Criuleni și Dondușeni.

Reprezentanții Uniunii Avocaților au remarcat existența mai multor carențe în relațiile cu unele instituții naționale de drept. Mai multe adresări privind eliminarea practicilor vicioase de aplicare a măsurilor preventive privative de libertate și a altor abateri săvârșite asupra avocaților au rămas nesoluționate sau fără răspuns.

Un dialog deschis cu judecătorii și procurorii, dar și cu ceilalți actori indispensabili domeniului justiției, a fost solicitat inclusiv prin Rezoluția Congresului Uniunii Avocaților din 6 octombrie 2017.

Membrii Consiliului consideră inacceptabilă atitudinea discriminatorie și tendențioasă față de alegațiile avocaților. Dacă tendința de favorizare a procurorilor în procedurile judiciare legate de autorizarea măsurilor speciale de investigații și aplicarea excesivă a măsurilor preventive privative de libertate va continua, Consiliul urmează să se pronunțe pe marginea grevei generale a avocaților.

Includerea efectivă a avocaților în discuții încă de la faza incipientă de implementare a instrumentelor Cadrului Internațional de Excelență Judecătorească poate genera lansarea schimbului de informații cu conducerea celorlalte organe de drept.

Prin urmare, Uniunea Avocaților sprijină utilizarea tuturor platformelor de dialog pentru implementarea eficientă a bunelor practici în întreg sistemul judecătoresc din Republica Moldova și consideră oportună participarea avocaților în număr mare la asemenea exerciții.