Prima pagină  »  Noutați
O nouă lege pentru reglementarea activităţii profesionale a avocaţilor
23.01.2020

În urma numeroaselor adresări şi solicitări argumentate din partea Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova, proiectul de lege cu privire la modificarea şi completarea Legii nr. 1260-XV cu privire la avocatură va fi retras din Legislativ. În cadrul şedinţei Guvernului din 22 ianuarie curent, la propunerea şi cu susţinerea ministrului Justiţiei, Fadei Nagacevschi, a fost votat în unanimitate retragerea proiectului lege al Executivului  nr.555 din 5 mai 2016. Astfel, conform procedurilor legale, un nou document va fi elaborat în conformitate cu standardele legislaţiei europene şi naţionale şi va succede procedura legală pentru a intra în vigoare.

Retragerea formatului existent al proiectului de lege, se datorează unui efort conjugat între reprezentanţii Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova şi a ministrului Justiţiei, Fadei Nagacevschi, care s-a arătat deschis unui dialog pe acest subiect, fiind anterior avocat de profesie, cunoscând lacunele documentului normativ existent.

Este de menţionat faptul că, necesitatea elaborării unei noi Legi pentru reglementarea activităţii profesionale a avocaţilor a devenit tot mai aprigă, ţinându-se cont de evoluţia legislativă la nivel internaţional şi naţional. Conceptul şi noţiunile determinate nu mai reprezentau o compatibilitate  cu legislaţia Uniunii Europene, dar şi cu principiile activităţii de legiferare prevăzute de Legea nr.100 cu privire la actele normative. Totodată, actualul format al Legii sus menţionate nu întrunea  principiile şi normele unamim recunoscute în  dogma dreptului internaţional, dar şi a tratatelor internaţionale la care Republica Moldova este membră semnatară.

Urmează ca în cadrul unei noi întruniri între instituţia avocaţială şi Ministerul Justiţiei, să fie format cu grup de lucru care vor purcede la elaborarea unui nou proiect de lege pentru buna funcţionare a activităţii profesionale a avocaţilor.

Uniunea Avocaţilor salută decizia Guvernului şi va depune efort pentru a continua realizarea obiectivelor propuse în acest an, care au menirea de a îmbunătăţi calitatea justiţiei din Republica Moldova.