Prima pagină  »  Noutați
Regimul special de activitate a Judecătoriei Chișinău și Curții de Apel Chișinău a fost prelungit
16.03.2021

Curtea de Apel Chișinău și Judecătoria Chișinău au prelungit regimul special de activitate până la data de 31 martie 2021 inclusiv.

Astfel, potrivit dispoziției nr. 6 din 15 martie 2021, Judecătoria Chișinău va continua să activeze în regim special/limitat de desfășurare ședințelor de judecată.

Atât în materie penală/contravențională, cât și în materie civilă/contencios administrativ se vor examina doar cauzele de urgență -aplicarea și/sau prelungirea măsurilor procesuale de constrângere, autorizarea acțiunilor de urmărire penală și a măsurilor speciale de investigații efectuate cu autorizarea judecătorului de instrucție și aplicarea măsurilor procesuale de constrângere, aplicarea măsurilor de protecție în cazurile de violență în familie și în cazurile cu procedură specială etc.

Totodată, vor fi examinate cauzele urgente, a căror amânare va fi în măsură să prejudicieze interesele justiției sau care prin efectul legii sunt stabilite termene imperative, cauzele ajunse la faza deliberare, adoptare și pronunțare a hotărârii etc.

Pentru toate celelalte tipuri de cauze, judecătorul va proceda la preschimbarea din oficiu a termenilor de judecată, prin amânarea ședințelor după data de 31 martie 2021.

Urmare  a tendinței de agravare a situației epidemiologice cu COVID-19, este restricționat accesul tuturor persoanelor în direcțiile care au program de lucru cu publicul, altfel că depunerea cererilor și eliberarea actelor solicitate se va efectua prin adresa de e-mail și/ori adresa poștală a sediilor instanței.

Depunerea de înscrisuri în dosar urmează a fi efectuată exclusiv prin mijloacele alternative, precum sunt poșta electronică a sediilor instanței, adresa poștală și fax-ul.

Pentru evitarea aglomerării sălilor de judecată, completele de judecată vor dispune măsurile necesare pentru stabilirea de ore diferențiate în scopul soluționării cauzelor, ore alocate fiecărui dosar sau a unui anumit număr de dosare.

În context, Uniunea Avocaților face apel către toți avocații și avocații stagiari să înțelegem că în Republica Moldova atestă tendință de agravare a procesului epidemiologic al infecției COVID-19.

În vederea prevenirii răspândirii iminente infecțiilor respiratorii cauzate de virusul COVID-19 și asigurării sănătății tuturor, urmează să respectăm toate regulile impuse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

Mai mult ca atât, nouă avocaților și avocaților stagiari ne revine și obligația de a interveni și nu a participa la acțiuni de urmărire penală, audierea bănuiților, învinuiților, desfășurarea ședințelor de judecată fără respectarea interdicțiilor și măsurilor de protecție stabilite de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

Îndemnăm pe toți cei care până în prezent nu au poștă electronică, semnătură digitală, urgent să inițieze procedura de înregistrare a unui e-mail și a semnăturii digitale.

Aveți grijă de sănătatea Dvs. Sănătatea fiecărui din Dvs este prioritară.

Pentru detalii atașat găsiți:

1.   Dispoziția nr. 6 din 15.03.2021 a președintelui Judecătoriei Chișinău;

2.   Dispoziția nr. 12 din 15.03.2021 a președintelui Curții de Apel Chișinău.

 

Cu respect și urări de sănătate,

Emanoil PLOȘNIȚA

Președintele Uniunii Avocaților

Materiale ataşate